2019. 04. 05.
Hailu Mergia és Stella Chiweshe koncert
Etiópia és Zimbabwe zenéje a Trafóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hailu Mergia és Stella Chiweshe koncert

A pentatónia összeköti Kelet- és Dél-Afrika tradicionális zenéit, így nem véletlen, hogy ugyanazon a színpadon köszönthetjük az etióp jazz koronázatlan királyát és a zimbabwei mbira királynőjét  – a Trafó látja őket vendégül április 6-án este 8 órától kezdődően.

Az amerikai jazzt és funkot a tradicionális etióp dallamokkal egyedien ötvöző Hailu Mergia zenekara, a Walias Band volt  az etióp klubzenei élet egyik legmeghatározóbb együttese az 1970-es években – így még a legendás Mulatu Astatke is szerepelt az egyik lemezükön. Mergia 1981-ben Amerikába emigrált, az azóta eltelt több mint 30 év alatt taxisként dolgozott, de a zenélést sosem hagyta abba. Amikor nem volt akkora forgalma, sokszor előkapta szintetizátorát és a kocsijában zenélt. Akkor vett hatalmas fordulatot az élete, amikor Brian Shimkovitz, a legendás Awesome Tapes From Africa bloggere és zenegyűjtője újra felfedezte őt és kiadta két lemezét. Ennek köszönhetően azóta intenzíven turnézik világszerte, az őt övező megnövekedett figyelem végre méltó helyére emelheti az etióp jazz koronázatlan királyát.

Hazájában, Zimbabwéban egész egyszerűen „a mbira királynőjének” hívják Stella Chiweshét, hiszen ő lett az első széles körben elismert női előadó egy jellemezően férfiak által dominált zenei hagyományban. A mbira a shona törzs tradicionális hangszere (magyar nevén hüvelykzongora vagy kalimba), amit eredendően az ősök szellemének megidézésre használtak. A hüvelykujjal megszólaltatott fémlapocskák hangja jellemzően az énekes kíséretére is szolgált. Stella Chiweshe e nagy múltú hagyomány soha el nem évülő kincseit tárja elénk különleges énekhangjával, magával ragadó jelenlétével.

Helyszín: Trafó, Liliom u. 41. (a Corvin negyed megállónál), Budapest, 1094


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés