2019. 04. 20.
Locsolóbál
Táncház húsvét hétfőjén a Fonóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Locsolóbál

A Fonóban immár tradícióvá lett, hogy a Húsvéthétfő sem múlik el tánc nélkül: a magyar néphagyomány húsvéti báljainak mintájára április 22-én 20 órától ismét táncházzal várják az érdeklődőket, ahol az Erdőfű és a Csángálló zenekar muzsikál.

Erdőfű zenekar

Az Erdőfű egy olyan baráti társaság, amely a mai magyar népzenei-világzenei színtér meghatározó zenekarainak muzsikusait (Buda Folk Band, Góbé, stb.) gyűjti egybe. Nevüket a Juhait elvesztő és azokat az erdőfűben kereső pásztor zenés-táncos elbeszélő történetből kölcsönözték. A zenekar a Kárpát-medence falvaiban élt és élő magyarság, valamint a velük együtt élő etnikumok vonós zenei hagyományát hivatott elsajátítani. A formáció feladatának tekinti eme gazdag és színes zenei kultúra átmentését jóval a földművelő-gazdálkodó társadalmi berendezkedés felbomlása után is a modern városi környezetbe.

Tagok:
Maruzsenszki Andor - hegedű; Kiss-Balbinát Ádám - hegedű; Éri Márton - kontra, brácsa; Éri Katalin - nagybőgő

Erdőfű zenekar

Csángálló

A banda 2009-ben indult útjára, Sára Csobán és Bősze Tamás Jean-Pierre vezetésével. A Csángálló zenekar mostani formáját 2013-ban nyerte el - azóta állandó szereplóivé váltak a Kárpát-medence népzenei és világzenei életének, rendszeres fellépői a táncházaknak, kluboknak, nyári fesztiváloknak, színházi és táncszínházi műsoroknak, de a külországokat is bejárták koncertezvén. Az együttes gyakran indul zenei gyűjtóútra, legtöbbször a Gyimes-völgye és Moldva felé véve az irányt, hogy muzsikájukhoz eredeti környezetből merítsenek inspirációt.
2015 óta állandó szereplői a Musique de l’Europe vándorfesztiválnak is, melyben különböző tradicionális műfajokat képviselő zenekarok lépnek fel. Olyan elismert alkotókkal dolgoztak már együtt, mint Kerényi Róbert, Tcha Limberger, a Fitos Dezső társulat vagy Lajkó Félix. Utóbbival közösen nyitották meg a 2016-os O.Z.O.R.A. Fesztivált, ahol több mint 20 000 ember előtt muzsikáltak. Első lemezük szintén ebben az évben jelent meg a Fonó Records gondozásában, Fel az úton... címmel. Az album felkerült a Lángoló Gitárok 2017-es világzenei top 10-es listájára. Legújabb nagylemezük a Naplopók, melyről Eleven taktus című számuk felkerült a Halmos Béla Program 2018-as Womex világzenei válogatásalbumára.

Tagok:
Sára Csobán - szaxofon, kaval; Bagi Bálint - tárogató, furulyák; Gárgyán Zoltán Tamás - klarinét, doromb; Johannes Olsson - harmonika; Bősze Tamás Jean-Pierre - ének, ütősök

Jegyár: 1000 Ft

Helyszín: Fonó Budai Zeneház, Sztregova u. 3., Budapest, 1116

Csángálló

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés