2019. 05. 24.
Török est a Budapest Folk Festen
Amelyen örmények is fellépnek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Török est a Budapest Folk Festen

Az immár tizedik, jubileumi kiadásához érkezett, egyidejűleg több helyszínen zajló Budapest Folk Fest idén talán legjelentősebb koncertje a Fonó Budai Zeneházban tartatik május 25-én, szombaton este 8 órától – az esten a műsor ígérete szerint elsősorban a török zenei örökségből kívánnak ízelítőt adni a közönségnek, de örmény és arab dallamok is felcsendülnek. Az est fellépői  Canlar Együttes és török vendége, Erdal Şalikoğlu, valamint a magyar-marokkói származású Guessous Majda Mária, illetve a Belgiumból érkező örmény Vardan Hovanissian és a török Emre Gültekin kísérőzenészeikkel.

Jegyár: elővételben 1500 Ft, a helyszínen 2000 Ft

Helyszín: Fonó Budai Zeneház, Sztregova u. 3., Budapest, 1116

Canlar Együttes

A Canlar Együttes 1997-ben alakult, saját bevallásuk szerint eleinte csak önmaguk szórakoztatására muzsikáltak, aztán barátaik biztatására 1998 őszén léptek először színpadra, azóta számos hazai és külföldi fesztiválon szerepeltek. Az együttes klasszikus oszmán zenét játszik, valamint török énekmondók verseit adja elő – a hagyományos játékmód mellett azonban nem idegenkednek a saját feldolgozásoktól sem.

Az együttes tagjai:
Jablonkay Judit – nej, ütősök
Kasza Roland – ütősök
Sudár Balázs – lafta, baglama, ének

Erdal Şalikoğlu

Erdal Şalikoğlu
1983-ban végzett az Isztambul Egyetem Orvosi Karán. Az egyetemi évei alatt a Boğaziçi Egyetem Folklór Klubja révén ismerkedett meg a népzenével és a néptánccal. 1991 és 1993 között ismerkedett meg Kobzos Kiss Tamással, kivel együtt erősítették a kulturális kapcsolatokat. a két nép között Ennek eredményeképpen két nyelven három közös zenei albumuk jelent meg, melyekben török és magyar régizenei darabokat szólaltattak meg. (Aşık Veysel, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Balassi Bálint). 1991-től többszáz közös koncertjük volt Magyarországon, Erdélyben és Törökországban. Erdal Şalikoğlu 2010-ben megalapította és azóta is elnökli az Isztambuli Magyar Kulturális és Baráti Társaságot, amely többek között koncertek és egyéb magyar világi és egyházi rendezvények által emelte a magyar kultúra törökországi ismertségét.

Guessous Majda Mária

Guessous Majda Mária
Magyar-marokkói, Junior Prima Díjas énekesnő. Alkotó módon „játszik” a magyar, török, arab és indiai zenei hagyománnyal, a világ legkülönbözőbb pontjain teremt így „hidakat” kultúrák között: az utóbbi két évben Németországban, Csehországban, Bulgáriában, Belgiumban, Azerbajdzsánban, Törökországban, Kuvaitban, valamint első magyar énekesként Szaúd-Arábiában állhatott színpadra. Török népzenei tanulmányait Erasmus ösztöndíjasként Isztambulban kezdte 2009-ben a Zeneakadémia égisze alatt. Azóta a török zenei hagyomány megkerülhetetlen részévé vált az énekesnő szivárványszínű zenei világának.

Vardan Hovanissian & Emre Gültekin

Vardan Hovanissian & Emre Gültekin

Miután a duduk mesterének, Khatchik Khatchatryannak kezei közt nevelkedett, Vardan Hovanissian tehetséges nagykövetévé vált az egyik legrégebbi, duplanádas fafúvós hangszernek, s ezáltal Örményország zenei és szellemi hagyományának. Több mint tíz évvel ezelőtt Emre Gültekinben zenei lelkitársra talált, akit édesapja a neves énekmondó, Lütfü Gültekin, valamint Talip Özkan vezettek be a török saz művészetébe.

Vardan Hovanissian és Emre Gültekin együttes játéka megbékélést szimbolizál az örmény és török nép között, az örmény duduk és a török saz hangja egyszerre melankolikus és reménnyel teli. A duó a török ​​és örmény hagyományok közötti kapcsolatokat feszegeti, egyúttal tárja fel folyamatosan, ezáltal is lehetőséget nyújtva e feldúlt régió zenei örökségének gazdagítására – ideértve Örményországot, Törökországot, Grúziát, Iránt és annak kurd területeit: barátságuk képes a határok leküzdésére.

Vardan Hovanissian – duduk (AM/BE)
Emre Gültekin – saz, baglama tanbȗr, ének (TR/BE)
Marat Jeremian – dhol (AM/NL)
Joris Vanvinckenroye / Brice Soniano – nagybőgő (BE/FR)

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés